test nart

Norbert Niederkofler – mistrz kuchni z Południowego Tyrolu

Norbert Niederkofler pochodzi z małej doliny w prowincji Bolzano/Bozen Valle Aurina, gdzie mieszkał jego ojciec. Właśnie tam Norbert zaraził się miłością do domowej kuchni i południowotyrolskich produktów.
Pierwsze szlify kucharskie Niederkofler zdobywał w Niemczech, następnie uczył się w Szwajcarii, Stanach Zjednoczonych, Austrii, aby wrócić do Niemiec, gdzie pobierał nauki u wielu legendarnych szefów kuchni, m.in. Jörga Müllere czy Eckarta Witzigmanna. Norbert mieszkając już we Włoszech gotował również u Nadii Santini. W 1994 r. dołączył się do zespołu Rosa Alpina, w którym rozpoczął swoją karierę, aby całkowicie odnowić restaurację, otwierając w 1996 r. lokal St. Hubertus.

Kiedy miałem 18 lat przyświecał mi wielki cel: chciałem zobaczyć świat. Ale miałem też drugi, dużo skromniejszy: chciałem zostać szefem kuchni. Dzięki dyscyplinie udało mi się połączyć te dwa życzenia. Doświadczałem wzlotów i upadków. Mój sukces zawdzięczam sprecyzowanym pomysłom i celom oraz temu, że zawsze poddaję w wątpliwość swoje umiejętności i staram się zachować skromność. Dzisiaj, zarabiam na życie robiąc to co uwielbiam, ponieważ moja profesja to także moje hobby i filozofia życiowa

– opowiada Niederkofler.

Wielokrotnie nagradzana restauracja hotelu Rosa Alpina bierze nazwę od Św. Huberta, patrona myśliwych. Znajduję się w niej zaledwie kilka stołów i od wejścia można poczuć gościnność, typową dla tych okolic. Szef kuchni, silnie związany z tradycją swego kraju, osobiście dogląda każdego klienta, co sprawia, że na chwilę można zapomnieć, że jest to wykwintne miejsce wyróżnione nie jedną, ale dwie gwiazdki Michelin.

Ślady pochodzenia Niederkoflera można znaleźć w każdej jego potrawie – osobiście dobiera wszystkie składniki dań, starając się by jak najwięcej z nich pochodziło z Południowego Tyrolu. Jego pasja do lokalnych produktów jest widoczna w ekscytujących kombinacjach składników i starannym doborze technik gotowania.

W menu nazwom wszystkich dań Niederkoflera towarzyszą daty ich stworzenia. Tak więc na przykład przy niezwykłej przekąsce „foie gras z creme brulee i zielonym jabłkiem” widnieje data 2011. Innymi popisowymi daniami, o których nie można nie wspomnieć są „Risotto z igieł sosnowych podawane z delikatnie wędzoną piersią z perliczki” (1999 r.) oraz „Filet z sarny z wiśniami Balsamico, cannolo nadziewane musem z kardamonu i gnocchi z ricotty” (2007 r.).

Znaczniki

Podobało się? Doceń proszę atrakcyjne treści i kliknij:

Dodaj komentarz

Zobacz także

Inne artykuły

narty komórkowe

Narty z komórki

Zawody Pucharu Świata to przede wszystkim miejsce konfrontacji techniki, przygotowania fizycznego i mentalnego, ale także w coraz większym stopniu rywalizacja na poziomie technologicznym. Odpowiednie dopasowanie sprzętu, w szczególności nart, wiązań i butów,

atle lie mcgrath

PŚ Sölden: nie takie fale straszne

„I’m still here” – powiedział Marco Odermatt zaraz po przekroczeniu linii mety w kierunku swoich konkurentów. Niesamowity Szwajcar miał na myśli, że ponownie trzeba się z nim liczyć w gigantach zaliczanych

maryna gąsienica daniel

Polskie poletko

Macio: Profesor Marcin Piątkowski napisał książkę, w której dowodzi, że Polska obecnie doświadcza swojego złotego wieku. Nawet w czasach potężnej husarii relatywna siła kraju prawdopodobnie nie była taka jak jest

Newsletter

Dołącz do nas – warto

Jeśli chcesz dostawać informacje o nowościach na stronie, nowych odcinkach podcastu, transmisjach live na facebooku, organizowanych przez nas szkoleniach i ważnych wydarzeniach oraz mieć dostęp do niektórych cennych materiałów na stronie (np. wersji online Magazynu NTN Snow & More) wcześniej niż inni, zapisz się na newsletter. Nie ujawnimy nikomu tego adresu e-mail, nie przesyłamy spamu, a wypisać możesz się w każdej chwili.