Norbert Niederkofler – mistrz kuchni z Południowego Tyrolu

Norbert Niederkofler pochodzi z małej doliny w prowincji Bolzano/Bozen Valle Aurina, gdzie mieszkał jego ojciec. Właśnie tam Norbert zaraził się miłością do domowej kuchni i południowotyrolskich produktów.
Pierwsze szlify kucharskie Niederkofler zdobywał w Niemczech, następnie uczył się w Szwajcarii, Stanach Zjednoczonych, Austrii, aby wrócić do Niemiec, gdzie pobierał nauki u wielu legendarnych szefów kuchni, m.in. Jörga Müllere czy Eckarta Witzigmanna. Norbert mieszkając już we Włoszech gotował również u Nadii Santini. W 1994 r. dołączył się do zespołu Rosa Alpina, w którym rozpoczął swoją karierę, aby całkowicie odnowić restaurację, otwierając w 1996 r. lokal St. Hubertus.

Kiedy miałem 18 lat przyświecał mi wielki cel: chciałem zobaczyć świat. Ale miałem też drugi, dużo skromniejszy: chciałem zostać szefem kuchni. Dzięki dyscyplinie udało mi się połączyć te dwa życzenia. Doświadczałem wzlotów i upadków. Mój sukces zawdzięczam sprecyzowanym pomysłom i celom oraz temu, że zawsze poddaję w wątpliwość swoje umiejętności i staram się zachować skromność. Dzisiaj, zarabiam na życie robiąc to co uwielbiam, ponieważ moja profesja to także moje hobby i filozofia życiowa

– opowiada Niederkofler.

Wielokrotnie nagradzana restauracja hotelu Rosa Alpina bierze nazwę od Św. Huberta, patrona myśliwych. Znajduję się w niej zaledwie kilka stołów i od wejścia można poczuć gościnność, typową dla tych okolic. Szef kuchni, silnie związany z tradycją swego kraju, osobiście dogląda każdego klienta, co sprawia, że na chwilę można zapomnieć, że jest to wykwintne miejsce wyróżnione nie jedną, ale dwie gwiazdki Michelin.

Ślady pochodzenia Niederkoflera można znaleźć w każdej jego potrawie – osobiście dobiera wszystkie składniki dań, starając się by jak najwięcej z nich pochodziło z Południowego Tyrolu. Jego pasja do lokalnych produktów jest widoczna w ekscytujących kombinacjach składników i starannym doborze technik gotowania.

W menu nazwom wszystkich dań Niederkoflera towarzyszą daty ich stworzenia. Tak więc na przykład przy niezwykłej przekąsce „foie gras z creme brulee i zielonym jabłkiem” widnieje data 2011. Innymi popisowymi daniami, o których nie można nie wspomnieć są „Risotto z igieł sosnowych podawane z delikatnie wędzoną piersią z perliczki” (1999 r.) oraz „Filet z sarny z wiśniami Balsamico, cannolo nadziewane musem z kardamonu i gnocchi z ricotty” (2007 r.).

Znaczniki

Podobało się? Doceń proszę atrakcyjne treści i kliknij:

Dodaj komentarz

Zobacz także

Inne artykuły

puchar świata

Powrót wtorkowego Urbanowicza

Trudno być kibicem narciarstwa (nie tylko w wielkim mieście). Za oknem jesienna smuta, więc fotel, kanapa, sofa i odbiornik TV, kawa albo herbata, śniadanie, murzynek upieczony przez babcię. Dwie Polki na starcie, więc emocje gwarantowane,

volkl

100 lat firmy Völkl

Firma Völkl… Niemiecka precyzja. Narty, które odegrały wielką rolę w moim życiu. Prawdopodobnie nie tylko moim. Już ich bardzo specyficzna i utrzymywana od lat w tym samym stylu szata graficzna robi

schwarz

Sölden – dzień drugi

Niestety, niestety. Pogoda w drugi dzień zmagań w Sölden nie była już tak łaskawa, jak w sobotę. Nad doliną od czwartku wisiała groźba Fohnu, czyli wiatru halnego. Wreszcie w nocy z soboty na niedzielę masy

gut-behrami

Inauguracja – pojedynek weteranek

Lepszej inauguracji alpejskiego Pucharu Świata nie mogliśmy sobie wyobrazić. Piękna, słoneczna pogoda, stoki delikatnie przyprószone świeżym śniegiem, a na starcie cała światowa czołówka gigancistek. Wśród startujących pań, dwie

stalkant

Wróżenie z kuli – przed nadchodzącym sezonem PŚ

Możemy tu wypisać kilka banałów o upływie czasu. Przedstawimy jednak fakty. Alpejczycy trenują już na południowej półkuli w Nowej Zelandii czy Ameryce Południowej. A u nas w kraju Stalkant FM, samozwańcze medium narciarskie

Newsletter

Dołącz do nas – warto

Jeśli chcesz dostawać informacje o nowościach na stronie, nowych odcinkach podcastu, transmisjach live na facebooku, organizowanych przez nas szkoleniach i ważnych wydarzeniach oraz mieć dostęp do niektórych cennych materiałów na stronie (np. wersji online Magazynu NTN Snow & More) wcześniej niż inni, zapisz się na newsletter. Nie ujawnimy nikomu tego adresu e-mail, nie przesyłamy spamu, a wypisać możesz się w każdej chwili.