Narty ze smakiem w Alta Badia

Jeszcze niedawno bawiliśmy w Alta Badia podczas Pucharu Świata w narciarstwie alpejskim. To była moja druga wizyta w tym miejscu. Nie do końca jeszcze potrafię to doprecyzować, ale tam jest coś magicznego. Nie chodzi mi tylko o trasę Gran Risa, na której stromo jest naprawdę bardzo. To kraina, w której mówi się językiem ladyńskim. Również lokalna kuchnia ma swoją specyfikę, a którą można poznać osobiście. Przez cały sezon zimowy w Alta Badia trwa akcja „Sciare con gusto/Taste for skiing”. Znani z miłości do dobrej kuchni, mieszkańcy Południowego Tyrolu często organizują różnego rodzaju wydarzenia kulinarne. Oto co w tym roku czeka na miłośników jedzenia i zimowych sportów:

Chef’s Cup Südtirol (22 – 27 stycznia 2012): już siódmy raz najlepsi szefowie kuchni spotkają się by wymienić się doświadczeniami, porozmawiać o zmianach w trendach kulinarnych oraz uczestniczyć w pokazach kulinarnych i lekcjach gotowania – a to wszystko w chatach i hotelach na południowotyrolskich stokach.
Szczegóły tutaj: www.chefscup.it

Dé dl Vin (18 marca 2012) znane także jako „Wine Ski Safari”: przez cały dzień miłośnicy wina i sportów zimowych będą mogli jeździć pomiędzy czterema schroniskami i próbować lokalnych win i specjałów takich jak speck, sery i chleb. Każda chata prezentuje inne produkty, tak aby uczestnicy mogli spróbować wszystkiego co najlepsze w Południowym Tyrolu. Ponieważ uczestniczyłem w „Wine Ski Safari” przed rokiem, zachęcam do obejrzenia galerii foto.

Śniadanie na stoku (cały sezon): o świcie można wybrać się do górskiej chaty Col Alt na wysokości 2000 m., aby przy pierwszych promieniach słońca i z piękną panoramą Dolomitów wokół zjeść pyszne śniadanie, a potem rozpocząć narciarski dzień zjeżdżając nietkniętym jeszcze przez nikogo stokiem. W takim śniadaniu również uczestniczyłem! Ta powyższa linka zawiera także zdjęcia z śniadania na stoku!

Ladyńskie kursy gotowania (cały sezon): w każdą środę legendarna ladyńska kucharka, farmerka pochodząca z Alta Badia, Erika Pitscheider będzie dzielić się tajnikami tradycyjnej zimowej kuchni. Pod jej mistrzowskim okiem uczestnicy dowiedzą się jak zrobić makaron, usmażyć krapfen (tradycyjne pączki), przygotować różna dania, np. panicia (zupa jęczmienna, po prostu krupnik), turtres (tradycyjne naleśniki z farszem ze szpinaku i ricotty), strudel czy furtaies (smażony deser o ażurowym kształcie).

A to tylko część z tego, co czeka w Alta Badia – więcej można znaleźć na: www.altabadia.org

Znaczniki

Podobało się? Doceń proszę atrakcyjne treści i kliknij:

Dodaj komentarz

Zobacz także

Inne artykuły

maryna

Mini wywiad z Maryną po supergigancie w Lenzerheide

A teraz obiecany mini-wywiad z Maryna Gąsienicą-Daniel przeprowadzony w rejonie linii mety po supergigancie w Lenzerheide. Wiem, że trochę późno, ale pomimo to przeczytać warto. Cześć. Ponownie spotykamy się po zawodach. Tym razem prawie

maryna gąsienica daniel

Ostatnie pchnięcia

To był długi i ciekawy sezon. Na pewno ciężki dla większości zawodników, a w szczególności dla tych, którzy jeżdżą wszystkie konkurencje. Dużo podróżowania, mnóstwo startów i wszyscy są już bardzo zmęczeni. Niemniej, końcówka

AMP Narciarstwo Alpejskie

AMP 2022: Dwa oblicza wielkiego finału

Zuzanna Czapska i Paweł Pyjas (oboje AWF Katowice) zdobyli tytuły akademickich mistrzów Polski w gigancie. W slalomie zwyciężyli Maja Chyla (UJ Kraków) oraz Przemysław Białobrzycki (AWF Katowice). W Zakopanem zakończyły się

AMP Narciarstwo Alpejskie

AMP 2022: Bez dotykania tyczek

Zwycięzcami eliminacji slalomowych zostali ci sami zawodnicy, którzy byli najlepsi we wczorajszym gigancie. Na zachodzie dominacja Zuzanny Czapskiej i Pawła Pyjasa (oboje AWF Katowice), a na wschodzie zwycięstwo Mai Chyli (UJ Kraków) i Antoniego

maryna gąsienica-daniel

W Lenzerheide po dwóch latach…

Obiecałem relację, wiec być musi… Czas i sytuacja na świecie, co prawda nie napawają mnie chęcią do pisania o narciarstwie, ale życie toczy się dalej pomimo niezbyt miłych wieści stąd i zowąd. Wreszcie

Newsletter

Dołącz do nas – warto

Jeśli chcesz dostawać informacje o nowościach na stronie, nowych odcinkach podcastu, transmisjach live na facebooku, organizowanych przez nas szkoleniach i ważnych wydarzeniach oraz mieć dostęp do niektórych cennych materiałów na stronie (np. wersji online Magazynu NTN Snow & More) wcześniej niż inni, zapisz się na newsletter. Nie ujawnimy nikomu tego adresu e-mail, nie przesyłamy spamu, a wypisać możesz się w każdej chwili.