Gdzie w Południowym Tyrolu zjeść na stoku?

Nieważne czy masz ochotę na świeże owoce morza, struclę jabłkową czy domową grappę – Południowy Tyrol pełen jest kucharzy, którzy sprostają najbardziej wybrednym gustom. Po aktywnym dniu spędzonym na stoku wybierz jedną z poniższych kulinarnych propozycji i delektuj się tym co najlepsze w smakach włoskiej, tyrolskiej i ladyńskiej kuchni.

Alta Badia
  • W ośrodku Alta Badia schronisko La Villa Club Moritzino serwuje najlepsze w regionie owoce morza. Po kolacji, na nartach lub snowboardzie można zjechać do miasta czarną trasą oświetlaną przez ratraki. Miejsce. Docenił to m.in. Tom Cruise ze swoją żoną Katie Holmes.
  • W schronisku Rifugio Santa Croce warto skusić się na Kaiserschmarrn, czyli tzw. omlet cesarski, typowy regionalny deser podobny do naleśników, podawany z żurawiną.
  • Schronisko Rifugio Scotoni w San Cassiano/St. Kassian położone na końcu szlaku skitourowego Della Grande Guerra/Gebirgsjäger jest znane ze względu na pyszne dania mięsne z grilla.
  • Koneserzy mocniejszych trunków mogą wypić najlepszą grappę w Jimmy Hütte.
  • Kurort narciarski Alta Badia słynie również z najlepszego carpaccio z wołowiny dostępnego w Ütia Saraghes oraz z makaronu aglio olio serwowanego w restauracji Punta Trieste położonej wysoko nad miejscowością Corvara.
  • Restauracja w Hotelu La Perla w Corvarze może poszczycić się gwiazdką Michelin.
Kronplatz

  • W restauracji Oberegger Alm, która powstała w 1680 r. podawane są najlepsze knedle na stoku.
  • Położona w dolinie pod kolejką Marchner restauracja Marchner Hütte serwuje pełnoziarnisty makaron z górskim serem, spaghetti z pomidorami i bazylią, a na deser Apfelstrudel.
  • Natomiast restauracja Ücia Bivacco jest godna polecenia ze względu na pyszne mięso z grilla i najlepszą grappę w dolinie.
    Val Gardena/Gröden
  • Sophie Hütte na stoku Secedy słynie z najsmaczniejszych żeberek w okolicy.
  • Restauracja Baita Daniel może poszczycić się bogatą listą win, której można próbować ciesząc oczy widokiem Dolomitów, wpisanych na Światową Listę Dziedzictwa UNESCO
  • Na najlepsze dania z ryb i owoców morza warto wybrać się do schroniska Emilio Comici. Świeżość wszystkim daniom zapewnia codzienny transport znad Adriatyku, gdzie właściciel ma własne łowiska.
Alpe di Siusi/Seiser Alm
  • W dolinie Alpe di Siusi/Seiser Alm szef kuchni restauracji Gostner Schwaige tworzy wyśmienite dania, wykorzystując kwiaty z alpejskich pastwisk.
  • Do Sanon Hütte warto wybrać się, by nie tylko dobrze zjeść, ale również podziwiać Sassolungo (jeden z najbardziej znanych szczytów w Dolomitach).
Merano 2000
  • W ośrodku narciarskim Merano 2000 w restauracji Waidmannalm dostaniemy najlepszy sznycel wiedeński.
Val Senales/Schnalstal
  • W dolinie Val Senales/Schnnalstal w schronisku Bella Vista można zjeść wspaniały apfelstrudel jednocześnie podziwiając lodowiec Schnlstal/Vinschgau.
Znaczniki

Podobało się? Doceń proszę atrakcyjne treści i kliknij:

Dodaj komentarz

Zobacz także

Inne artykuły

amp

AMP 2024: Gwiezdny pył z mistrzostw

Maja Chyla (UJ Kraków) oraz Bartłomiej Sanetra (AWF Katowice) obronili tytuły Akademickich Mistrzów Polski w gigancie, a do tego dołożyli zwycięstwa w slalomie, zgarniając komplet złotych medali. Po dwóch dniach eliminacji w wiosennej

amp

AMP 2024: Żniwa

Natalia Złoto (PK Kraków) na wschodzie i Zofia Zdort (ŚUM Katowice) na zachodzie zwyciężyły w eliminacjach kobiet do jutrzejszego finału slalomu w ramach Akademickich Mistrzostw Polski. W stawce panów dominowali Juliusz Mitan

azs winter cup

AZS WC: Duża kasa rozdana na Harendzie

Maja Chyla (UJ Kraków) i Wojciech Dulczewski (AGH Kraków) wzbogacili się o 10 tys. złotych, wygrywając slalom równoległy wieńczący sezon AZS Winter Cup. W rywalizacji drużynowej zwyciężyła reprezentacja Uniwersytetu

azs winter cup

Gadające Głowy – finał AZS Winter Cup Zakopane

Aż się łezka w oku kręci, bo to ostatnie Gadające Głowy w tym sezonie. To też ostatni występ w zawodach Akademickiego Pucharu Polski kilku zawodników i po raz ostatni przepytujemy ich na okoliczność. Jest wielka

Newsletter

Dołącz do nas – warto

Jeśli chcesz dostawać informacje o nowościach na stronie, nowych odcinkach podcastu, transmisjach live na facebooku, organizowanych przez nas szkoleniach i ważnych wydarzeniach oraz mieć dostęp do niektórych cennych materiałów na stronie (np. wersji online Magazynu NTN Snow & More) wcześniej niż inni, zapisz się na newsletter. Nie ujawnimy nikomu tego adresu e-mail, nie przesyłamy spamu, a wypisać możesz się w każdej chwili.